niedziela, 13 października 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek

Składniki na bezę:

5 białek
40 dag cukru pudru
szczypta soli

Składniki na ser:

1/2 kilograma półtłustego twarogu
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. 1/3 ciasta włożyć na godzinę do zamrażalnika. Pozostałą częścią wyłożyć równo na dnie blaszki. Ser zmielić. Margarynę utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i budyń. Wszystkie składniki ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ser wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Poukładać na masie serowej. Białka ubić z szczyptą soli  na bardzo sztywną pianę, a następnie powoli dodać do nich cukier puder. Miksować jeszcze około 2 minut. Ubitą pianę rozsmarować równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz