sobota, 30 listopada 2013

Pijany rodzynkowiec



Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kokosowe:

5 białek
2 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem ananasowy:

1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe duże
5 żółtek
łyżka mąki pszennej
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło
1 margaryna Kasia
2 kieliszki rumu

Składniki na polewę rodzynkową:

30 dag rodzynek
szklanka wódki czystej
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 szklanka śmietanki 36 %

Wykonanie biszkoptu: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jak ciasto wystygnie przekroić je na dwie części.
Wykonanie Ciasta kokosowego: białka ubić , utrwalić cukrem, dodać kokos , mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować w niej  równo ciasto kokosowe i piec aż złapie złoty kolor ok. 30 minut w 160 stopniach.
Wykonanie ananasowego kremu: z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej. Mleko zagotować z cukrem. Ciągle mieszając wlać do gotującego się mleka rozrobione budynie. Jak masa zgęstnieje odstawić ją do wystygnięcia. Margarynę i masło utrzeć a następnie ciągle miksując dodawać do nich po łyżce kremu. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej 2 kieliszki rumu i drobno pokrojone ananasy.
Wykonanie polewy rodzynkowej: rodzynki zalać wódką ( odstawić najlepiej na noc) i odsączyć. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do niej śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Ciasto układamy w blaszce w następującej kolejności : pół ciemnego biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa-druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu -  rodzynki w czekoladzie. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki.

Ps. Jeśli ciasto ma być dla dzieci rodzynki zalewamy gorącą wodą i wystarczy odstawić je tylko na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz