niedziela, 17 listopada 2013

Piernik staropolski



Ciasto należy przygotować co najmniej na miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia, a piec 7-10 dni przed świętami. Zdjęcie ..... po upieczeniu :)

Składniki na piernik:

50 dag miodu (najlepiej prawdziwego , ale może być sztuczny utwardzony)
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki goździków

Składniki do przyrządzenia nadzienia:

1 słoiczek powideł śliwkowych
1/2 opakowania galaretki morelowej

Składniki do przyrządzenia polewy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jaja, sodę, zimne mleko, kakao oraz przyprawy. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Ciasto dobrze wyrobić, na koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią spożywczą i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do blachy, nie powinno być wyższe niż pięć centymetrów ponieważ podczas pieczenia bardzo wyrośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić placek, owinąć w ściereczkę i odstawić na 7-10 dni aż ciasto zmięknie. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Piernik przełożyć gorącymi powidłami. Czekoladę rozpuścić na parze i połączyć z śmietanką. Tak przygotowana polewą polać nasz świąteczny piernik.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz