piątek, 28 czerwca 2013

Biszkopt z pianką i truskawkami





Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Pianka:

4 galaretki
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 kg truskawek

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną piane z szczypta soli, dodać cukier i ucierać aż całkowicie się rozpuści. Wolno mieszając dodajemy do ubitych białek po kolei żółtka , mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni około 40 minut. 2 galaretki przygotowujemy według przepisu lecz w połowie wskazanej w nim wody i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko ubijamy mikserem ok 5 minut i wlewamy do niego zimne galaretki. Miksujemy jeszcze ok 2 minut. Biszkopt należy przekroić. Można lekko go nasączyć zimną, gorzką herbatą. Blaszkę do ciasta wykładamy pergaminem, wkładamy do niej spód biszkoptu, wylewamy piankę i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopcie układamy połówki truskawek i wylewamy galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje możemy kroić ciasto.

Ps. Jeśli po wylaniu pianki widzimy że w blaszce nie zmieści nam się wierzch biszkoptu i galaretka, czekamy aż pianka porządnie ściągnie i na nią wykładamy truskawki i wylewamy galaretkę. druga połowę biszkoptu można śmiało zamrozić, na pewno się przyda .

piątek, 21 czerwca 2013

Drożdżowe z owocami (dla leniwych)




Składniki na ciasto:

10 dkg drożdży
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 kilogram mąki
6 jajek
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, odstawić na noc i upiec rano. W dużej misce wymieszać drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i lekko roztrzepane jajka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Rano dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż nie będzie grudek. Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut. W tym czasie wyrabiamy z podanych składników kruszonkę (margaryna powinna być miękka). Na ciasto wykładamy dowolne owoce - moja wersja jest z rabarbarem. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni ok. 50 minut. Ciasto mocno wyrasta, jeśli ktoś lubi niższe ciasto może upiec je w oryginalnej blaszce od piekarnika.

czwartek, 13 czerwca 2013

Królewskie



Składniki na ciasto:

1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka smalcu
2 łyżki roztopionego miodu
1/2 kostki margaryny
3 łyżki śmietany
1 olejek migdałowy
1 cukier waniliowy
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki na masę:

1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kaszy manny
1 cukier waniliowy

Wykonanie ciasta:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ciasto równo rozłożyć w blaszce. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 20 minut - na ciemno złoty kolor. Pieczemy 3 jednakowe placki. 

Wykonanie masy:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i gotować około 5 minut ciągle mieszając aż zgęstnieje. Kasze manną ostudzić. Margarynę utrzeć z kaszą manną na puszystą masę. Wykładamy blaszkę do ciasta folia aluminiową. Wkładamy pierwszy placek. Smarujemy połową powideł śliwkowych. Na powidła wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność - wykładamy na drugi placek pozostałą część powideł i masy. Przykrywamy trzecim plackiem. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Ciasto powinno odstać ok 2 dni aż zmięknie. Szybciej zmięknie jeśli wstawimy je do lodówki.

niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto z kremem kawowym



Składniki na ciasto:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kawa Anatol

Składniki na krem:

3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka margaryny
2 łyżki spirytusu

Wykonanie cista:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż całkowicie się rozpuści. Do ubitych białek po kolei dodajemy wciąż mieszając : żółtka, mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 25 minut. 

Wykonanie masy:

Pół litra mleka zagotować z kawą , cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać mieszając do gotującego się mleka. Na wolnym ogniu gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodając po łyżce masę kawową. Krem zmiksować bardzo dokładnie na koniec dodać spirytus. Biszkopt nasączyć kawą Anatol i na wierzch wyłożyć krem. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

piątek, 7 czerwca 2013

Sernik malinowy



Składniki:

1 serek śmietankowy w wiaderku 500 g
1 małe opakowanie śmietanki kremówki - 200 ml
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku
1 litr malin

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Maliny na małym ogniu zagrzać w garnczku, tak aby się rozleciały. Przetrzeć dokładnie przez sito i ostudzić. Serek, cukier puder i śmietankę zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia. Można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ale tylko takim, który nie namaka. Do napęczniałej żelatyny dodać szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Dodać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodajemy przetarte maliny. Ser wylewamy na biszkopty. Jeśli widzimy że biszkopty "wypływają" wlewamy tylko tyle masy serowej aby je lekko przykryć. Wkładamy na 2 minuty do lodówki i zalewamy resztą masy serowej. Wkładamy ciasto do lodówki na ok 15 minut. Jak tylko ser lekko ściągnie wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin.