sobota, 30 listopada 2013

Pijany rodzynkowiec



Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kokosowe:

5 białek
2 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem ananasowy:

1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe duże
5 żółtek
łyżka mąki pszennej
3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło
1 margaryna Kasia
2 kieliszki rumu

Składniki na polewę rodzynkową:

30 dag rodzynek
szklanka wódki czystej
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 szklanka śmietanki 36 %

Wykonanie biszkoptu: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jak ciasto wystygnie przekroić je na dwie części.
Wykonanie Ciasta kokosowego: białka ubić , utrwalić cukrem, dodać kokos , mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować w niej  równo ciasto kokosowe i piec aż złapie złoty kolor ok. 30 minut w 160 stopniach.
Wykonanie ananasowego kremu: z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej. Mleko zagotować z cukrem. Ciągle mieszając wlać do gotującego się mleka rozrobione budynie. Jak masa zgęstnieje odstawić ją do wystygnięcia. Margarynę i masło utrzeć a następnie ciągle miksując dodawać do nich po łyżce kremu. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej 2 kieliszki rumu i drobno pokrojone ananasy.
Wykonanie polewy rodzynkowej: rodzynki zalać wódką ( odstawić najlepiej na noc) i odsączyć. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do niej śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Ciasto układamy w blaszce w następującej kolejności : pół ciemnego biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa-druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu -  rodzynki w czekoladzie. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki.

Ps. Jeśli ciasto ma być dla dzieci rodzynki zalewamy gorącą wodą i wystarczy odstawić je tylko na godzinę.

piątek, 22 listopada 2013

Snickers



Składniki:

1 kostka margaryny Kasia
3 i 1/2 szklanki mleka w proszku
3 waniliowe serki Danio
1/2 szklani cukru pudru
1/2 kilograma herbatników typu petit bery
1 mała puszka masy krówkowej
2 gorzkie czekolady
200 ml śmietanki 36 %
1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Mleko w puszce podgrzać. Prostokątna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Na przemian dodawać do niej serek Danio i mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać na nie połowę mlecznej masy i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciepłą masę krówkową wymieszać w puszce i rozsmarować na herbatnikach. Na nią wyłożyć pozostałą część mlecznej masy i przykryć trzecią warstwa herbatników. Czekolady posiekać i rozpuścić na parze. Ciągle mieszając dodać do nich śmietankę a na końcu orzeszki. Polać czekoladą wierzch ciasta i wstawić je na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 17 listopada 2013

Piernik staropolski



Ciasto należy przygotować co najmniej na miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia, a piec 7-10 dni przed świętami. Zdjęcie ..... po upieczeniu :)

Składniki na piernik:

50 dag miodu (najlepiej prawdziwego , ale może być sztuczny utwardzony)
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki goździków

Składniki do przyrządzenia nadzienia:

1 słoiczek powideł śliwkowych
1/2 opakowania galaretki morelowej

Składniki do przyrządzenia polewy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ostudzić i dodać do niej mąkę, jaja, sodę, zimne mleko, kakao oraz przyprawy. Rodzynki sparzyć i odsączyć. Ciasto dobrze wyrobić, na koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią spożywczą i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do blachy, nie powinno być wyższe niż pięć centymetrów ponieważ podczas pieczenia bardzo wyrośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić placek, owinąć w ściereczkę i odstawić na 7-10 dni aż ciasto zmięknie. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Piernik przełożyć gorącymi powidłami. Czekoladę rozpuścić na parze i połączyć z śmietanką. Tak przygotowana polewą polać nasz świąteczny piernik.


sobota, 16 listopada 2013

Amerykanki




Składniki:

3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki amoniaku
lukier

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać z amoniakiem i dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Oryginalną blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na jedno ciastko wykładamy dwie łyżki ciasta. Na blaszce układałam po pięć sztuk. Pieczemy 15-20 minut aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce. Po ostygnięciu polewamy płaską stronę lukrem. Z przepisu wychodzi około 15 sztuk.

sobota, 9 listopada 2013

Szarlotka


Składniki na ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 żółtka
10 dag margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz jabłkowy:

1 i 1/2 kilograma jabłek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i przez pół godziny schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na wiórki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepić dno foremki.  Jabłka odcisnąć z soku i wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować tak aby otrzymać z niego prostokąt, który zakryje wierzch ciasta. Przełożyć go na jabłka. Ponakłuwać gęsto wierzch ciasta widelcem i posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50 minut. Po ostudzeniu polać lukrem.

piątek, 1 listopada 2013

Paluchy czarownicy


Składniki:

1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1/2 olejku migdałowego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
migdały

Wykonanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta formować wałeczki wielkości palca. W miejscu paznokcia umieścić migdał. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. przed upieczeniem można ciastka posmarować rozmąconym białkiem.