niedziela, 26 stycznia 2014

3-bit


Składniki:

300 g herbatników typu petit beurre
1 puszka masy krówkowej
3 łyżki płatków migdałowych
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
3/4 kostki Kasi
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietanki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku

Wykonanie:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej Kasię. Gotować ciągle mieszając przez około minutę. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzać. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwy : herbatniki, gorąca masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa i herbatniki.  Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowany 3-bit odstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz