niedziela, 26 stycznia 2014

3-bit


Składniki:

300 g herbatników typu petit beurre
1 puszka masy krówkowej
3 łyżki płatków migdałowych
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
3/4 kostki Kasi
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietanki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku

Wykonanie:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej Kasię. Gotować ciągle mieszając przez około minutę. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzać. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwy : herbatniki, gorąca masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa i herbatniki.  Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowany 3-bit odstawić na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 19 stycznia 2014

Murzynek




Składniki:

1 kostka margaryny
2 czubate szklanki mąki
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 cukry waniliowe
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 i 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
1 galaretka morelowa
lukier

Wykonanie:

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuścić, doprowadzić do wrzenia i gotować około trzech minut. Odstawić do wystygnięcia. Jajka dobrze ubić a następnie dodać do nich ostygniętą masę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przeciąć na pół. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia i wymieszać z galaretką. Murzynek przełożyć ciepłymi powidłami i polać lukrem. Odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.

sobota, 11 stycznia 2014

Czekoladowa krówka


Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:

1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki margaryny Kasia
1 cukier waniliowy
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
1 kieliszek rumu
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polewa: 

1 puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie biszkoptu: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jak ciasto wystygnie przekroić je na dwie części.
Wykonanie kremu : 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Pozostałą część mleka wymieszać z obiema mąkami i budyiem. Wlać po woli do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć do białości, następnie ciągle miksując dodawać do niej masą budyniową. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec mieszania dodać rum.
Wykonanie ciasta: do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki włożyć jedną połowę biszkoptu. Posmarować dżemem wiśniowym. Wylać masę czekoladową a na nią położyć druga część biszkoptu. Masę krówkową podgrzać a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin.