środa, 26 lutego 2014

Faworki



Składniki:

30 dkg mąki
4 żółtka
6 łyżek gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 50 dkg tłuszczu do smażenia
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.   Z wszystkich składników wyrobić ciasto o gęstości ciasta na kluski. Wałkować na cieniutkie placki. Krajać na paski długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek naciąć 3-4 cm wzdłuż w środku i przewinąć. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron za złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

wtorek, 18 lutego 2014

WZ-ka z bitą śmietaną i galaretką



Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bitą śmietanę:

4 opakowania śmietanki 36 % (200 ml opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 galaretki o różnych kolorach
1 słoiczek dżemu malinowego

Wykonanie: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, odstawić do ściągnięcia a następnie pokroić w kostkę. Śmietankę schłodzić i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z mlekiem w proszku. Mieszać krótko tylko do połączenia się składników. Jedną część ciasta włożyć do blaszki, posmarować cieniutko dżemem malinowym. Wyłożyć na ciasto połowę bitej śmietany, pokrojone galaretki, resztę bitej śmietany i przykryć druga połową ciasta. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 9 lutego 2014

Ciasto jogurtowe z jagodami i kremem


Składniki:

4 jajka
2 kubki cukru
1 cukier waniliowy
3 czubate kubki mąki tortowej
1 gęsty jogurt naturalny 200 ml
1 kubek oleju słonecznikowego
małe opakowanie proszku do pieczenia
3/4 litra jagód
1 krem Karpatka
1 kostka margaryny Kasia
200 ml śmietanki 36 %
150-200 gram kremu Nutella

Wykonanie:

Jako miarki do wszystkich produktów używamy kubeczka po jogurcie. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Ciągle miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko chwile do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na wierzch ciasta wysypujemy jagody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45- 50 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Krem wykonujemy według przepisu na opakowaniu i wykładamy na wierzch ciasta. Nutellę rozpuszczamy na parze, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Jeszcze ciepłą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i odstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Jagodowy sernik z bitą śmietaną


Składniki:

1 serek waniliowy lub śmietankowy w wiaderku 500g
3 małe opakowania śmietanki kremówki - 200 ml (razem 600 ml)
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1/2 litra jagód
1 łyżka mleka w proszku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Serek jedną szklankę cukru pudru i jedno opakowanie śmietanki zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie tortownicy. Do napęczniałej żelatyny dodać pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Wlać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodać jagody. Masę serową wylewamy na biszkopty i wkładamy na 15 minut do lodówki . Pozostałe 400 ml śmietanki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru pudru i mleko w proszku. Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik wstawić na 2 godziny do lodówki.