poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik krople rosy


Składniki na spód ciasta:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg sera do serników
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka

Składniki na piankę na wierzch ciasta:

6 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim spód blaszki do pieczenia ciasta. Ser do masy serowej należy przetrzeć przez sito tak aby nie miał grudek. Jajka i żółtka utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać do nich po kolei ciągle mieszając budyń i olej , wymieszać, przetarty ser, wymieszać i na koniec zimne mleko. Masa serowa powinna być dosyć rzadka. Przelewamy ją na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 - 50 minut aż ser się zarumieni. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do niech cukier i ubijamy tak długo aż całkiem się rozpuści. Wyjmujemy sernik z piekarnika rozsmarowujemy na nim ubita pianę i wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na wierzchu powinny pojawić się tak zwane krople rosy. Jeśli chcemy mieć bardziej chrupiącą bezę na wierzchu ciasta pod koniec ubijania piany dodajemy do niej łyżkę mąki ziemniaczanej. Wtedy upieczony i ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 16 marca 2014

Czekoladowy makowiec


Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki powideł sliwkowych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki masę makową:

1 puszka gotowej masy makowej
3/4 szklanki rodzynek
1/2 olejku migdałowego

Składniki na polewę:

200 ml śmietanki 26 %
1 gorzka czekolada


Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem około 3 minut.  Dodajemy kakao i powidła mieszamy chwilę a następnie dodajemy olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sito i dodajemy do zmiksowanych składników, miksujemy około minuty do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odsączamy i dodajemy wraz z olejkiem migdałowym do masy makowej. Starannie mieszamy i wykładamy łyżką na cisto. Makowca wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 45 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej śmietankę i starannie mieszamy. Polewę czekoladową rozsmarowujemy na cieście.