sobota, 30 sierpnia 2014

Krakers



Składniki:

1 krem Karpatka
1 kostka Kasi
1 puszka masy kajmakowej
600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 paczki słonych krakersów
płatki migdałowe lub owoce

Wykonanie:

Krem Karpatka przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Masę kajmakową podgrzać w rondelku mieszając aby się nie przypaliła. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mleko w proszku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwy: krakersy, krem, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi lub owocami tym razem użyłam świeżych borówek. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto na śmietanie ze śliwkami i kruszonką


Składniki na ciasto:

3 szklanki maki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
12 łyżek mąki
6 łyżek cukru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, miksować aż całkowicie się rozpuści. Po kolei dodać : żółtka, śmietanę, olej i na koniec mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Śliwki pozbawić pestek i pokroić na połówki. Jeśli są duże na ćwiartki. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć folią aluminiową. Przelać do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki skórka do dołu. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wysypać na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto piec około 60 minut - do suchego patyczka.

sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik gotowany z ananasami


Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

80 dag zmielonego twarogu
1/ 2 kostki margaryny
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1 puszka ananasów

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części. Ser zmielić. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać do nich ser i dokładnie wymieszać. Ser przełożyć do garnka podgrzewać i mieszając aż zacznie pyrkotać. Budyń rozrobić w zimnym mleku i wlać do sera ciągle mieszając. Gotować około 1-2 minut aż ser lekko zgęstnieje. Połowę biszkoptu włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ananasy odsączyć i pokroić w drobna kostkę. Biszkopt nasączyć połową syropu, który został z odsączonych ananasów. Wyłożyć na biszkopt ananasy i wylać gorący ser. Drugą część biszkoptu nasączyć pozostałą częścią syropu. Przykryć nią ser i lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do niej śmietankę i wymieszać. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto styropian na śmietanie



Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny

Składniki na masę:

1 litr kwaśniej śmietany 18 %
200 g wiórków kokosowych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 litra malin lub innych owoców

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włożyć do zamrażarki na około pół godziny. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanę i stopniowo pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na ciasto wyłożone w blaszce do pieczenia. Na wierzch wysypać maliny i zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 50 minut. Studzić w otwartym piekarniku.