sobota, 24 stycznia 2015

Makowiec z powidłami śliwkowymi


Składniki na ciasto:

2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę makową:

1/2 kostki margaryny
1/2 kg maku
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
8 jajek
2 łyżki kaszy manny
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
1 szklanka sparzonych rodzynek
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mak przesypać do rondelka. Zalać wrzątkiem i lekko podgrzewać - nie gotować przez 5 minut mieszając. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Odsączyć z maku nadmiar wody i zmielić dwukrotnie na drobnym sitku. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i margaryną. Ciągle mieszając dodać po kolei zmielony mak, kaszę manną, powidła śliwkowe, olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Następnie dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodajemy bakalie. Masę makową wylewamy na ciasto. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę rozpuszczamy na parze i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy, którą rozsmarowujemy na naszym makowcu. Ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

niedziela, 11 stycznia 2015

Biszkopt rzucany z kremem


Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

1 kostka margaryny  Kasia
3 żółtka
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 cukry waniliowe

Dodatkowo:

2 słoiczki niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki 
gruszki w syropie

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Okrągłą tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt dwa razy. 
Przygotowujemy krem : Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę mleka mieszamy z obiema makami i żółtkami na gładka masę. Wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gry krem budyniowy zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia. Margarynę Kasię ucieramy do białości. Ciągle miksując dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej i miksujemy aż masa uzyska jednolitą  i gładką konsystencję. Dżemy z czarnej porzeczki przekładamy do rondelka i podgrzewamy z 6 łyżkami wody aż uzyska rzadką konsystencję. Gruszki wyjmujemy z syropu i kroimy na cienkie plasterki. Pierwszą część biszkoptu wkładamy do tortownicy. Biszkopt lekko nasączamy syropem z gruszek. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu z czarnej porzeczki i układamy na nim gruszki. Wylewamy na nie 1/3 masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go lekko , rozsmarowujemy na nim pozostały dżem, układamy gruszki i wylewamy 1/3 masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu i na jego wierzchu rozsmarowujemy ostatnia część masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.