niedziela, 12 lipca 2015

3-bit czekoladowy


Składniki:

1 podwójne opakowanie kakowych herbatników (ok. 1/2 kg)
1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
1 tabliczka czekolady Oreo
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
1 kostka Kasi
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietanki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Wykonanie:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej Kasię i czekoladę mleczną. Gotować ciągle mieszając przez około minutę aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzać. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwy : herbatniki, gorąca masa krówkowa, herbatniki, czekoladowa masa budyniowa i herbatniki.  Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fix. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać drobno posiekaną czekoladą Oreo. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Sernik na zimno na ciemnym biszkopcie



Składniki na ciasto:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy ( na 1/2 litra mleka)
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 wiaderko serka ( 1 kg)
2 szklanki śmietanki 30%
2 szklanki cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo :

2 galaretki truskawkowe
1 kg drobnych truskawek
1 szklanka naparu kawy Anatol do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier a po jego rozpuszczeniu ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakaem i budyniem. Do białek, ciągle miksując,  dodać po jednym żółtku. Wsypać po woli sypkie składniki i wymieszać. Ciasto pieczemy w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Pierwszą część przełożyć do blaszki wyłożonej folią spożywczą i lekko nasączyć kawą Anatol. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać 1/2 szklanki wrzątku i wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Ser, śmietankę i cukier puder miksować razem na wysokich obrotach przez 10 minut. Dodać do masy serowej po woli żelatynę i dokładnie wymieszać. Poskładać ciasto : na biszkopt ułożony w blaszce wylać 2/3 masy serowej. Przykryć druga częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Wylać na niego pozostałą część masy serowej. Poukładać połówki truskawek i zalać ostudzoną galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki .