poniedziałek, 14 grudnia 2015

Usta Adama

Składniki na ciasto:

6 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia
1 cukier waniliowy

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 margaryna np.Kasia
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Dodatkowo: 

Okrągłe biszkopty 
Marmolada

Wykonanie :

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę zagotować i mieszając gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty przełożyć marmoladą.  Żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia połączyć z przestudzoną masą kakaową. Na koniec dodać do niej pianę ubitą z białek i dokładnie wymieszać. Prostokątną blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować w niej 1/3 ciasta, gęsto poukładać na nim przygotowane wcześniej biszkopty i zalać pozostałą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 35 minut - do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i umieścić do góry nogami w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować krem: budyń, mąkę i żółtka wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć do białości,  dodawać do niej stopniowo budyń cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu. Można dodać do niego kieliszek wódki lub spirytusu. Krem rozsmarować na cieście. Przygotować polewę czekoladową: na parze rozpuścić czekoladę, dodać do niej śmietankę i wymieszać. Polewę czekoladową rozsmarować na kremie . Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

wtorek, 1 grudnia 2015

Popapraniec




Składniki na ciasto:

8 jajek
1 i 1/2  szklanki cukru
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku
3 płaskie łyżki kakao

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny Kasia

Dodatkowo:

2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka wymieszać z olejem oraz octem. Wlać stopniowo do piany z białek, cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać powoli do masy jajecznej. Wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodaj mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej kakao. Ciasta nakładamy na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie przemieszać je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je wzdłuż na dwa blaty.
Przygotować krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszać z obiema mąkami i żółtkami. Wlać stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć do białości. Stopniowo dodawać zimny budyń ucierając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 
Poskładać ciasto: Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć pierwszy blat ciasta. Rozsmarować na nim 2/3 kremu a na nim pierwszy słoiczek dżemu. Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć. Na wierzchy rozsmarować pozostałą część kremu a na niej drugi słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Czekoladę rozpuścić na parze i połączyć z śmietanką. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.