niedziela, 31 stycznia 2016

Babeczki czekoladowo-orzechowe



Składniki :

2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 ml  jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

1 i ½ tabliczki  gorzkiej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę . Dodać do niej olej i jogurt. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito a następnie wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać. Do ciasta dodać jedną tabliczkę posiekanej czekolady i orzechy.   Ciasto przelać do papilotek do ich ¾ wysokości. Do każdej wcisnąć po kilka kawałków pozostałej czekolady. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20 minut. Z przepisu wychodzi 16 babeczek. 

czwartek, 7 stycznia 2016

Porzeczkowiec


Składniki na ciasto: 

¾ szklanki oleju 
½ szklanki wody 
1 i ½ szklanka cukru 
5 łyżek ciemnego kakao 
5 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem: 

300 g serka mascarpone
1 litr śmietany kremówki 36%
1 utrwalacz do śmietany
2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo :

1 szklanka chłodnego naparu kawy Anatol
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
1/2 startej, gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Olej, wodę, jedna szklankę cukru i kakao zagotować  i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostałą część cukru i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy masę do otrzymania kremowej pianki. Następnie wlewamy do niej wystudzoną mieszankę z kakao i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótką chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 40 - 45 minut lub do  suchego patyczka w 175 stopniach C. Po ostygnięciu ciasto dzielimy na dwa blaty. Śmietanę ubijamy w misie miksera do otrzymania puszystego kremu, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz utrwalacz do śmietany. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta. nasączamy go lekko kawą Anatol. Rozsmarowujemy dżem i wykładamy na niego 2/3 masy śmietanowej. Drugi blat ciasta lekko nasączmy kawą i wilgotną stroną umieszczamy na masie śmietanowej. Dociskamy. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy drugi słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, pozostałą część masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowanego porzeczkowca wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.