środa, 27 kwietnia 2016

Sernik z musem brzoskwiniowym




Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na ser:

1 kg twarogu z wiaderka
1 szkl cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
2 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
600 ml kremówki 36%

Składniki na mus brzoskwiniowy :

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie :

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier ubijając aż całkiem się rozpuści. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je z blaszką dwa razy na podłogę. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć folia spożywczą i umieścić w niej biszkopt. Można nasączyć go słabym naparem z herbaty. Przygotować masę serową : galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Przygotować mus brzoskwiniowy : brzoskwinie wyjąć z puszki i zmiksować blenderem. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak aby uzyskać 0,5 litra płynu. Zagotować, rozpuścić w nim dwie galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Do tężejących galaretek dodać mus brzoskwiniowy, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Bajeczna kostka z malinami.



Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:

50 dag serka śmietankowego
200 ml śmietanki 36%
25 dag cukierków Bajecznych E. Wedel
1 cukier waniliowy
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej połączone z 1 łyżką wody

Składniki na malinową galaretkę:

1 litr świeżych lub mrożonych malin
2 płaskie  łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo :

600 ml śmietanki 36 %
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka naparu kawy Anatol
1/2 gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Upiec biszkopt : Jedną szklankę cukru, wodę , olej i kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż całkiem się rozpuści. Do białek dodać żółtka , wymieszać. Do masy jajecznej wlać przygotowaną i ostudzoną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty. Jeden umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasączyć lekko kawą Anatol. Przygotować galaretę malinową: Maliny włożyć do rondelka i lekko rozgotować - mają się rozpaść. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Przełożyć je z powrotem do rondelka i zagotować. Wsypać do nich żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia a następnie rozprowadzić na cieście i wstawić do lodówki aby galaretka stężała.  Międzyczasie przygotować krem Bajeczny. Śmietankę ubić na sztywno dodać do niej serek, cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fix. Krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Cukierki bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze. Dodać wraz z rozpuszczoną kawą do masy i wymieszać. Krem rozprowadzić na galaretce malinowej i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. 600 ml śmietanki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej dwie łyżki cukru pudru i śmietan fix. Kremówkę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.